Almanah, Testamentul înțelepților, Заветът на мъдреците

Zhivko Dzhamyarov: ”Hrana vie lecuiește!”

Живко Джамяров: „Живата храна лекува!"

„În pragul morții, mi-am dat seama că singurul lucru demn de făcut este să faci fapte bune”, spune cofondatorul alimentelor pentru sănătate Ancestral Superfoods și al restaurantului pentru cunoscători Soul Kitchen

Interviul a fost publicat în numărul 10/2019 al  Revistei 8

– Ne vei împărtăși povestea ta, cum s-a ajuns la deschiderea restaurantului pentru cunoscătorii „Soul Kitchen” și la producerea de superalimente?

– Da, îți voi spune. După părerea mea, este important ca omul să se destăinuie, chiar și în momentele dificile, pentru că, de obicei, tocmai acestea ne schimbă viața. Eu vorbesc despre ceea ce mi s-a întâmplat din 2010, despre tiroidita Hashimoto și despre atacul cerebral, pentru că așa pot ajuta și alte persoane în situații similare. De aceea, când m-am întors din străinătate, unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să creez un grup de Facebook despre tiroidita Hashimoto, unde oamenii să poată face schimb de informații despre tot ceea ce are legătură cu această boală, care era încă relativ necunoscută în Bulgaria la acea vreme.

– Și cum ai înțeles că ai această boală?

– Aveam exces de greutate, îmi cădea părul, deseori aveam infecții, depresie. Mi s-au făcut teste și a devenit clar. Am început să mă tratez în mod tradițional, starea mi s-a îmbunătățit, conform analizelor de sânge totul era în parametri normali, dar tot nu mă simțeam în totalitate bine.

– Și ce ai făcut?

– Mi-am schimbat modul de alimentație. Primii pași mi-au fost impuși de medic, care mi-a spus „trebuie să îți schimbi radical dieta pentru că ai un risc foarte mare de accident cardiovascular”. Aveam aproximativ 130 de kilograme atunci.

– Nu, nu-i adevărat!

– Este adevărat. Nu glumesc deloc. 130. Parametrii mei metabolici arătau foarte rău, mai ales un indicator care se referă la efortul inimii, folosit pentru a măsura riscul de a avea un accident vascular … Atunci am început să fac sport. Am eliminat alimentele rafinate și treptat produsele de origine animală. Am început să citesc despre originea alimentelor, cum se prelucrează … și am hotărât să mă hrănesc doar cu alimente de origine vegetală. A fost un lucru sănătos, iar produsele de origine animală nu sunt în concordanță cu viața mea spirituală. Pentru mine este foarte important principiul ahimsa – să nu rănesc pe nimeni. Așa că aceasta a fost o modalitate de a fi la unison cu căutările mele spirituale.

– Ce ai mai făcut ca să te însănătoșești?

– M-am întors la rădăcinile mele. În acea perioadă, undeva prin 2005, eram în Germania – lucram și studiam, dar nu mă simțeam bine, eram singur, nu aveam apropiați … M-am întors. Și familia mea, energia, natura Bulgariei, totul m-a influențat foarte bine, pentru că aici m-am născut și sunt legat de Bulgaria. Astfel stresul emoțional și tensiunea au dispărut puțin câte puțin.

– Și de ce a apărut accidentul vascular cerebral?

– Accidentul vascular cerebral a venit în anul 2013, pentru că din nou am ajuns într-o situație extrem de stresantă. Am fost într-o călătorie de afaceri în Austria și aproape că nu mi-am dat seama că este vorba de un accident vascular cerebral. Mi s-a dat un calmant în spital și atunci i-am spus medicului: „Deja nu mă mai doare așa tare capul, pot să zbor mâine spre Bulgaria?” După rezonanța magnetică nucleară pe care mi-au făcut-o totuși, medicul s-a făcut palid și a spus că am „o hemoragie destul de gravă la creier”. Au continuat să-mi administreze calmante, m-am mai calmat puțin, dar totuși această durere de cap nu a dispărut. A fost pur și simplu groaznic. Atunci m-am gândit la o mulțime de lucruri – ce s-ar putea întâmpla și ce să fac cu viața mea dacă mă însănătoșesc. Mi-am spus că dacă voi trece cu adevărat peste această încercare, voi face doar lucruri în folosul oamenilor și voi fi un exemplu pentru cei dragi și pentru ceilalți. Așa a început căutarea mea spirituală. Am citit foarte mult despre yoga, despre diverse practici spirituale. Într-o zi am ajuns din întâmplare aici, la ”Centrul Palyul”, am cunoscut oameni, m-am simțit ca acasă, m-am întâlnit cu profesorul meu și de atunci urmez budismul. Am văzut că aceasta este calea mea, cea care îmi transformă viața în mai bine, s-au întâmplat multe schimbări frumoase. În realitate, accidentul vascular cerebral a fost lucrul care m-a determinat, în primul rând, să-mi caut calea spirituală și, în al doilea rând, să mă dedic proiectelor cu sens și o misiune mult mai valoroasă.

„În realitate, accidentul vascular cerebral a fost lucrul care m-a determinat, în primul rând, să caut calea mea spirituală și, în al doilea rând, să mă dedic proiectelor cu sens și o misiune mult mai valoroasă.”

– Cum s-a născut restaurantul cu hrană pentru suflet?

– Soul Kitchen funcționează ca restaurant din anul 2013 datorită partenerului meu care și-a pus toată energia în acesta. Aceasta este o experiență foarte bună pentru mine – să văd că mesajul pentru alimente vegetale poate fi transmis fără a separa oamenii, fără a crea bariere, prin dialog și prietenie. Iar acest dialog și prietenia sunt foarte importante pentru mine în tot ceea ce fac. Soul Kitchen este un loc care te inspiră să faci lucruri pozitive, să uiți de grabă, să vezi că există și alte alimente în afara celor obișnuite. Marea problemă a societății moderne este industrializarea alimentelor – faptul că alimentele sunt foarte departe de adevăratele lor proprietăți și reprezintă doar produse industrializate de masă.

– De aceea a început proiectul de superalimente?

– Da, Ancestral Superfoods este o misiune pentru sănătate. Proiectul s-a născut atunci când am fost în spital și mă gândeam ce aș face pentru a contribui la sănătatea oamenilor. Atunci mi-am dat seama că primele două cele mai valoroase resurse pe care le avem sunt timpul, care ne este dat pe această planetă, și sănătatea. De aceea este foarte important să creăm alimente care să îi ajute pe oameni să fie sănătoși și să nu îi afecteze în niciun fel. După mult studiu, am ajuns la concluzia că acestea ar putea fi alimentele germinate și fermentate; hrana care este vie; în care enzimele sunt acolo; unde vitaminele și mineralele sunt sub formă de chelați; ceea ce ajută microbiomul uman, susținându-l cu probiotice, cu probiotice suplimentare, facilitând funcția acestuia. Din cauza produselor rafinate în masă, oamenii suferă adesea de permeabilitate intestinală, microorganismele patogene prevalează asupra celor benefice din flora intestinală și acest lucru afectează activitatea creierului, acțiunile noastre, sistemul imunitar. În opinia mea, majoritatea bolilor provin din intestine – bolile de piele, bolile autoimune, cancerul …

Produsul și conceptul au fost dezvoltate de un medic oncolog (dintr-o altă țară europeană), cu care colaborăm, care a studiat beneficiile alimentelor încolțite și fermentate la pacienții cu cancer. El a creat tehnologia și are cunoștințe despre procesele de germinare și fermentare care păstrează nutrienții din produs. Este vorba de procesul de fermentare a unei părți a semințelor, germinarea celeilalte părți, care durează 36 de ore, și tocmai când germinația ajunge la concentrația maximă de substanțe, procesul este oprit, germenii se usucă, se macină într-o pulbere și se adăugă un complex de fructe sălbatice: măceșe, aronia, afine, soc, rodie, lamaie …

Живко Джамяров: „Живата храна лекува!"

Acestea sunt tipice pentru Balcani, pentru Europa, cresc aici și sunt superalimente mai puternice decât cele din restul lumii, care sunt promovate pe scară largă ca superalimente. Am adăugat urzică sălbatică, un amestec probiotic special care este de origine vegetală; drojdie nutritivă dezactivată, care este foarte utilă pentru persoanele care mănâncă alimente vegetale. Dorim să creăm o întreagă familie de produse care să fie potrivite pentru nevoile diferite ale oamenilor. Avem deja trei. Druidess este pentru sănătatea femeilor, susține flora intestinală, sistemul imunitar, metabolismul. Deoarece are acid folic și silicic, este util în timpul sarcinii, în timpul concepției, în alăptare, îmbunătățește structura părului, oaselor, unghiilor, astfel încât o femeie să se poată simți bine. Femeile din ziua de azi încearcă să se dezvolte din ce în ce mai mult în carieră, să își asume multe roluri în viață. Acest lucru duce la un dezechilibru care le afectează sănătatea. Druidess echilibrează femeia, o ajută să fie feminină și în relația cu sexul opus.

„Marea problemă a societății moderne este industrializarea alimentelor – faptul că alimentele sunt foarte departe de adevăratele lor proprietăți și reprezintă doar produse industrializate de masă.”

– Celălalt produs este pentru bărbați, presupun.

– Chieftain, sau Conducătorul, este pentru noi bărbații, pentru că acordăm puțină atenție sănătății noastre, trăim cu ideea că suntem puternici și vom face față oricăror obstacole, că nu avem nevoie de prevenție. Acest produs tonifică, are aproximativ 39% proteine ​​și încearcă să transmită un mesaj bărbaților: să fie puțin mai umili, să se străduiască să se dezvolte fără un sentiment de dominare, să devină puțin mai armonioși.

Oracle are mai multe fibre care hrănesc bacteriile benefice, acționează ca un prebiotic pentru acestea, iar pe de altă parte, acționează ca o perie care ne curăță arterele, venele și vasele de sânge de toate depunerile acumulate. Conține GABA naturală, care ajută la recuperare precum și la relaxare în urma stresului mental și fizic. Acționează ca parte a prevenției pentru bolile metabolice.

– Cum se ia acest aliment?

– Poate fi folosit în combinație cu iaurt, ca un shake, ca un smoothie, ingredient într-o salată, poate fi luat la birou ca o gustare. Cu acest aliment dorim să răspândim ideea de prevenție pentru ca oamenii să înceapă să integreze hrană vie în meniul lor. Deoarece mâncarea sănătoasă, care nu este lipsită de nutrienții săi cei mai buni, poate fi gândită ca un excepțional mijloc de prevenție a bolilor și este o parte importantă a întregului puzzle pentru sănătate. Chiar și medicina din Grecia antică ne învață că omul trebuie să urmeze un mod de viață cât mai apropiat de natură pentru ca bolile să fie ținute departe.

– Ce alimente sunt complete?

– Cele care sunt cât se poate de pure , lipsite de orice tratament sau prelucrări chimice.

– Dar laptele și carnea?

– Această alegere fiecare trebuie să o facă pentru sine. Poate există oameni, cu siguranță chiar, cărora carnea și laptele le face bine. În orice caz, acest aliment nu cred că dăunează sănătății dacă se consumă moderat și este o hrană curată – ori este biologică, ori de la animale crescute cât se poate de natural.

– Și să mănânce mai puțin.

– Da, să spunem de 2 ori pe săptămână sau la anumite ocazii, de sărbători. Bulgarii așa s-au hrănit până la mijlocul secolului XX, au mâncat produse animale de sărbători, au ținut posturile după calendarul creștin și au avut o viață lungă. Cheia este ca fiecare persoană să experimenteze și să vadă ce funcționează cel mai bine pentru sănătatea sa.

Dar în orice caz, mâncarea rafinată, tratată, care conține conservanți, îndulcitori, cu radiații ionizate, obținută prin cultivare cu îngrășăminte chimice, pesticide, erbicide, nu poate fi hrană umană și să mai fie și benefică. Aceasta este credința mea și este un lucru pe care l-am experimentat pentru că m-am hrănit așa, înainte să realizez ce se întâmplă cu sănătatea mea, cu alimente super rafinate și procesate – tot felul de hamburgeri, făină albă, alimente prăjite, cârnați și orice altceva. Și, din păcate, am plătit cu sănătatea pentru că eram atât de orb atunci. Ceea ce încercăm să facem, eu și partenerii mei din acest proiect cu alimente superioare, este că încercăm să oferim o alternativă prin această alimentație sănătoasă.

– Aceste alimente sunt produse în Bulgaria?

– Se fabrică în Europa și se ambalează în Bulgaria. Ancestral Superfoods este superhrana strămoșilor noștri. Ceea ce m-a inspirat au fost tradițiile societăților antice din Europa, în special din Bulgaria, alimentația lor cu alimente vegetale, plante medicinale: fructe, semințe și fructe cu coajă lemnoasă …

– Zhivko, cum poate fi o persoană spirituală într-o lume materială?

– Este ceva care nu este atât de dificil de realizat, problema este ca omul să fie conștient în viața sa de zi cu zi, în munca sa, în conversațiile cu oamenii, în pașii pe care îi face, și apoi să caute un sens mai profund. Să iasă din paradigma – „mai întâi eu, totul este pentru mine”, din egoism, apoi din cealaltă paradigmă limitată – „numai familia și apropiații mei, toți ceilalți nu contează”, și să fie altruist în viziunile sale, în căutările sale. Pentru că altfel, noi, ca societate și popor, ca oameni, nu avem nicio modalitate de a progresa. Iar în momentul de față avem o mare nevoie în Bulgaria de exemple pozitive; de oameni care ies din acea matrice de a da întotdeauna informații negative, exemple rele; că fac tot timpul ce fac și ceilalți, că altcineva este vinovat sau „eu nu pot schimba nimic”.

Fiecare dintre noi poate schimba foarte multe, dar împreună putem schimba întreaga realitate, tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Problema este să încetăm să ne mai împărțim în tabere, credințe, ce este mai bine, cine este mai bun, ce este mai corect. De fapt, nu există un adevăr absolut. Omul cu cât intră mai des în astfel de modele dualiste de gândire, cu atât mai greu îi va fi să scape de ele – întotdeauna va sări de la un lucru la altul. De fapt, nu contează cum te definești, ci ce rămâne în urmă, ce fel de amprentă. Mulți oameni, chiar și medici, oameni care se ocupă cu știința, nu cred în karma, nu cred în aceste lucruri, dar nu contează – indiferent dacă cred sau nu, este important că aceasta funcționează. Orice gând al nostru, orice cuvânt și orice acțiune lasă o amprentă. Chiar dacă este pentru noi, pentru oamenii din jurul nostru, pentru familia noastră, colegi, prieteni, tot ceea ce facem și gândim duce la un rezultat. Iar acest rezultat poate fi pozitiv sau negativ, pentru noi și pentru mediul nostru. În același mod, în mod colectiv, ceea ce facem și se întâmplă în Bulgaria are un rezultat, iar starea și situația noastră în acest moment este așa pentru că nu am plantat suficiente semințe bune.

– Și nu le-am udat.

– Da, și, din păcate, suntem asociați cu o mulțime de acte negative – unii oameni încearcă să ia cât mai multe roade, fără să le pese că fac parte din aceeași societate sau din același mediu. Dar când tot ceea ce îi înconjoară suferă, nu pot trăi fericiți în izolare. Ei nu cred că nu pot lua nimic material cu ei după moarte și nici nu va rămâne pentru copiii și familia lor, deoarece atașarea excesivă de partea materială, această lăcomie, duce la certuri și teamă permanentă. Majoritatea oamenilor bogați au capacitatea materială de a trăi liber, în schimb trăiesc ca într-o cușcă. Pentru mine, acesta nu este un mod de viață corect.

– Și cum reușești să combini principiile spirituale și să ai o situație materială bună?

– Dacă ești pustnic și meditezi, să spunem într-o peșteră, și apoi revii în societate, este posibil să nu fii pregătit pentru provocările zilnice. Dacă te superi, critici adesea, judeci, înseamnă că nu ai făcut progrese spirituale. De fapt, expunerea noastră la suferință, ceea ce vedem în jurul nostru în fiecare zi, dacă ținem ochii deschiși ca să vedem, este cel mai puternic catalizator al schimbării. Celălalt catalizator puternic este ca omul să nu fie lacom pentru bogății și bunuri materiale. Pentru a trăi bine, nu ai nevoie de o mulțime de lucruri și nici de mulți bani în viața de zi cu zi. Este important să ai un obiectiv măreț și un ideal. Ceea ce mă încarcă pe mine este să mă trezesc zilnic și să fac lucrurile care cred că sunt corecte, lucruri care sunt bune pentru ceilalți și reprezintă un bun exemplu de comportament. Mă inspiră întâlnirile cu oameni spirituali. Și mă înconjor din ce în ce mai mult cu astfel de oameni care îți dau putere să crești, să te dezvolți …

Este minunat să te trezești dimineața cu motivația că nu vrei să rănești pe nimeni, că vrei să faci ceva bun, că acorzi atenție la ceea ce spui atunci când te întâlnești cu cineva și la ceea ce crezi, că nu te vei simți nervos, nu vei fi lacom, invidios, și te vei strădui să experimentezi contrariul – adică binele, antidotul lor, ca să zic așa. Și seara, înainte de a merge la culcare, să faci o retrospectivă a zilei – dacă ai reușit să realizați aceste lucruri. Și astfel te vei schimba, pentru că lucrezi în voie cu tine, cu emoțiile tale. Încetul cu încetul, semințele pe care le-ai semănat germinează și rodesc fructele potrivite.

„Cele mai valoroase două resurse pe care le avem sunt timpul pe care îl avem pe această planetă și sănătatea.”

Acest exemplu este foarte important deoarece în viața dinamică pe care o ducem suntem expuși la diverși stimuli, la provocări, și nu ne putem controla emoțiile, nu știm cine suntem, ce vrem să realizăm în familie și, prin urmare, apare o înstrăinare, incapacitate de a ne conecta unul cu celălalt și de a trăi într-o relație, de a construi o familie. Adevărul este că suntem bolnavi spiritual și nu ne dăm seama că această nemulțumire permanentă și instabilitate emoțională duc la probleme fizice și boli! Acest lucru este foarte important și de aceea aș dori ca acest mesaj să ajungă la cât mai multe persoane, să privească în interiorul lor și să înceapă să se schimbe.

Testamentul înțelepților reprezintă experți și personalități eminente angajați în misiunea Ancestral Superfoods pentru a dezvolta o cultură de prevenire a bolilor și un stil de viață sănătos, aproape de natură. Împreună cu oaspeții noștri spunem povești care seamănă semințele de bunătate pentru toată lumea. Ancestral Superfoods sprijină persoanele care, prin cunoștințele și abilitățile lor, ne ajută să trăim într-o lume mai verde, mai conștientă și mai sănătoasă.

author-avatar

Despre Zhivko Dzhamyarov

Zhivko Dzhamyarov -cofondator cel care a inspirat Ancestral Superfoods, un proiect pentru alimente funcționale germinate și fermentate, pe care l-a creat alături de partenerii săi în anul 2017. Zhivko este antreprenor din anul 2009, participând la realizarea a diferite proiecte din domeniul alimentelor ecologice și sănătoase. Îi place să găsească soluții în beneficiul sănătății umane, prețuind înțelepciunea și inspirația din perfecțiunea naturii. Consideră că alimentele de calitate și curate sunt un fundament important pentru sănătatea umană. Crede că oamenii pot atinge longevitatea printr-o strategie bine gândită de sănătate și o abordare holistică.

Înapoi la listă